Urineweginfecties (UTI's): Symptomen, Oorzaken, Behandeling

urineweginfectie-testkit


Wat is een urineweginfectie?

Een urineweginfectie, of UTI, is een infectie in een deel van uw urinestelsel, waaronder uw nieren, blaas, urineleiders en urethra.
Als u een vrouw bent, is uw kans op het krijgen van een urineweginfectie groot. Sommige experts schatten uw levenslange risico om er een te krijgen zo hoog als 1 op 2, waarbij veel vrouwen herhaalde infecties hebben, soms jarenlang. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt tijdens hun leven een urineweginfectie.
Hier leest u hoe u omgaat met UTI's en hoe u de kans kleiner maakt dat u er in de eerste plaats een krijgt.

Symptomen van Urineweginfecties

De symptomen van een UTI kunnen zijn:
  • Een branderig gevoel als je plast
  • Een frequente of intense drang om te plassen, ook al komt er weinig uit als je dat doet
  • Bewolkte, donkere, bloederige of vreemd ruikende plas
  • Moe of wankel voelen
  • Koorts of koude rillingen (een teken dat de infectie mogelijk uw nieren heeft bereikt)
  • Pijn of druk in uw rug of onderbuik

Soorten Urineweginfecties

Een infectie kan optreden in verschillende delen van uw urinewegen. Elk type heeft een andere naam, afhankelijk van waar het is.
  • Blaasontsteking (blaas): U kunt het gevoel hebben dat u veel moet plassen, of het kan pijn doen als u plast. U kunt ook last hebben van pijn in de onderbuik en troebele of bloederige urine.
  • Pyelonefritis (nieren): Dit kan koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken en pijn in uw bovenrug of zijkant veroorzaken.
  • Urethritis (urethra): Dit kan een afscheiding en een branderig gevoel veroorzaken als u plast.

Oorzaken Van Urineweginfecties

UTI's zijn een belangrijke reden waarom artsen vrouwen vertellen om van voren naar achteren te vegen na gebruik van de badkamer. De urethra - de buis die plas van de blaas naar de buitenkant van het lichaam brengt - bevindt zich dicht bij de anus. Bacteriën uit de dikke darm, zoals E. coli, kunnen soms uit uw anus en in uw urethra komen. Van daaruit kunnen ze naar uw blaas reizen en, als de infectie niet wordt behandeld, uw nieren blijven infecteren. Vrouwen hebben kortere urethra's dan mannen. Dat maakt het makkelijker voor bacteriën om bij hun blaas te komen. Seks kan ook bacteriën in uw urinewegen introduceren.

Sommige vrouwen hebben meer kans op urineweginfecties vanwege hun genen. Door de vorm van hun urinewegen is de kans groter dat anderen besmet raken. Vrouwen met diabetes lopen mogelijk een hoger risico omdat ze door hun verzwakte immuunsysteem minder goed in staat zijn om infecties te bestrijden. Andere aandoeningen die uw risico kunnen vergroten, zijn onder meer hormoonveranderingen, multiple sclerose en alles wat de urinestroom beïnvloedt, zoals nierstenen, een beroerte en een dwarslaesie.

Klik om uw urineweginfectie-testkit te bestellen

Urineweginfectie -Tests En Diagnose

Als u vermoedt dat u een urineweginfectie heeft, ga dan naar de dokter. U geeft een urinemonster af om te testen op UTI-veroorzakende bacteriën.
Als u frequente urineweginfecties krijgt en uw arts vermoedt dat er een probleem is met uw urinewegen, kan hij of zij dit nader bekijken met een echografie, een CT-scan of een MRI-scan. Ze kunnen ook een lange, flexibele buis gebruiken, een cystoscoop genaamd, om in uw urethra en blaas te kijken.

Behandelingen voor UTI's

Als uw arts denkt dat u ze nodig heeft, zijn antibiotica de meest voorkomende behandeling voor urineweginfecties. Zorg er zoals altijd voor dat u al uw voorgeschreven medicijnen inneemt, zelfs nadat u zich beter begint te voelen. Drink veel water om de bacteriën uit je lichaam te spoelen. Uw arts kan u ook een medicijn geven om pijn te verzachten. Misschien vindt u een verwarmingskussen nuttig.
Cranberrysap wordt vaak gepromoot om UTI's te voorkomen of te behandelen. De rode bes bevat een tannine die kan voorkomen dat E. coli-bacteriën - de meest voorkomende oorzaak van urineweginfecties - aan de wanden van uw blaas blijven plakken, waar ze een infectie kunnen veroorzaken. Maar uit onderzoek is niet gebleken dat het veel doet om infecties te verminderen.
Experts kijken ook naar nieuwe manieren om urineweginfecties te behandelen en te voorkomen, inclusief vaccins en dingen die uw immuunsysteem versterken.

Hoe UTI-herinfectie te voorkomen?

Door enkele tips te volgen, kunt u voorkomen dat u nog een UTI krijgt:
  • Maak uw blaas vaak leeg zodra u de behoefte voelt om te plassen; haast je niet en zorg ervoor dat je je blaas volledig hebt geleegd.
  • Veeg van voor naar achter na gebruik van het toilet.
  • Drink veel water.
  • Kies douches boven baden.
  • Blijf uit de buurt van sprays voor vrouwelijke hygiëne, geurende douches en geurende badproducten; ze zullen de irritatie alleen maar vergroten.
  • Reinig je genitale gebied voor seks.
  • Plas na de seks om eventuele bacteriën die in uw urethra zijn terechtgekomen, weg te spoelen.
  • Als u een diafragma, niet-gesmeerde condooms of zaaddodende gelei gebruikt voor anticonceptie, wilt u misschien overschakelen naar een andere methode. Diafragma's kunnen de groei van bacteriën verhogen, terwijl niet-gesmeerde condooms en zaaddodende middelen uw urinewegen kunnen irriteren. Alles kan UTI-symptomen waarschijnlijker maken.
  • Houd je genitale gebied droog door katoenen ondergoed en loszittende kleding te dragen. Draag geen strakke jeans en nylon ondergoed; ze kunnen vocht vasthouden, waardoor de perfecte omgeving voor bacteriegroei ontstaat.

Comments