Do pregnancy tests expire?


 Er verschijnt een advertentie voor tampons op je social media-feed. Je werpt een blik op de kalender, realiseert je dat je je vermoeider voelt dan normaal en vraagt ​​je af: "Wanneer was mijn laatste menstruatie?"

Deze momenten lijken altijd te gebeuren nadat de drogisterij is gesloten. Dus je graaft door je badkamerla en vindt het: een zwangerschapstest die je vorig jaar hebt gekocht.

U kunt zich afvragen: "Kunnen zwangerschapstesten verlopen?" Ja, dat kunnen ze. Dit is waarom.

Waarom verlopen zwangerschapstesten?

Ten eerste, hier is een korte les over hoe thuiszwangerschapstests werken. Zwangerschapstesten voor thuis detecteren de niveaus van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) in uw urine. Je lichaam begint hCG te produceren zodra een bevruchte eicel in je baarmoederwand implanteert.

Zwangerschapstesten werken door antilichamen te gebruiken om hCG te binden en een reactie te produceren, wat resulteert in een kleurverandering. Dit gebeurt traditioneel met het verschijnen van markeringslijnen, of in het geval van de Clearblue® Digital Zwangerschapstest, de reactie wordt gelezen door een optische sensor, die het resultaat vervolgens weergeeft als de woorden "Zwanger" of "Niet zwanger" (in woorden ) op een LCD-scherm.1, 2

De antilichamen die in thuiszwangerschapstests worden gebruikt om hCG te detecteren, gaan niet voor altijd mee - vandaar de vervaldatum. Zodra een test de vervaldatum heeft bereikt (meestal één tot drie jaar nadat deze is vervaardigd), zijn de antilichamen niet zo goed in het detecteren van hCG. En dat kan problemen opleveren, vooral in de vorm van valse negatieven.

Hoe weet ik of mijn zwangerschapstest is verlopen?

Alle Clearblue zwangerschapstests hebben duidelijk aangegeven vervaldatums op de bodem van de doos en op de folieverpakking van elke test. Het is dus prima als u tests uit de doos haalt en deze vervolgens weggooit, maar u mag een test nooit uitpakken totdat u klaar bent om hem te gebruiken. Clearblue®-zwangerschapstests zijn bedoeld om in hun folieverpakking te worden bewaard totdat ze klaar zijn om onmiddellijk te worden gebruikt.

De vervaldatum is gebaseerd op het moment waarop de test is vervaardigd. Het is belangrijk om de vervaldatum te controleren wanneer u uw test koopt, aangezien de vervaldatum eerder kan zijn dan u verwacht. Zorg ervoor dat u ook de vervaldatum controleert elke keer dat u test. Een testpakket van twee dat u meer dan een jaar geleden hebt gekocht, kan onverwacht zijn verlopen.

Werken verlopen zwangerschapstesten?

Zodra een zwangerschapstest verloopt, beginnen de antilichamen die het gebruikt om hCG-niveaus te detecteren, af te breken. Dit betekent dat de test mogelijk geen hCG-niveaus kan detecteren die een niet-verlopen zwangerschapstest zou kunnen, wat kan leiden tot een vals-negatief resultaat. Een vals negatief kan de besluitvorming, veranderingen in levensstijl en zorg vertragen.

U vraagt ​​zich misschien af ​​of een verlopen zwangerschapstest kan resulteren in een vals positief resultaat. Zwangerschapstesten werken door het hCG-hormoon te detecteren, dat meestal alleen aanwezig is als u zwanger bent. Valse positieven zijn uiterst zeldzaam. Als je een verlopen zwangerschapstest gebruikt en deze is positief, dan is de kans groot dat je zwanger bent. Maar omdat de test is verlopen, wordt deze niet als nauwkeurig beschouwd en moet u opnieuw testen met een niet-verlopen test. Telkens wanneer u een positief resultaat ziet, of de test nu verlopen is of niet, is het belangrijk dat u uw zorgverlener raadpleegt.

Dus de volgende keer dat u uw badkamerlades opruimt, controleert u de vervaldatums van eventuele zwangerschapstests voor thuis die u bij de hand hebt. Zorg ervoor dat u uw tests op de juiste manier bewaart en voer de tests uit volgens de gebruiksinstructies. Dit houdt in dat u rekening houdt met vervaldatums. Het weggooien van verlopen tests geeft u gemoedsrust en zorgt voor nauwkeurigheid de volgende keer dat u moet testen.

Comments