5 redenen waarom u een chlamydia-test zou moeten ondergaan

Chlamydia test


Chlamydia trachomatis is een van de meest voorkomende infecties die door seksuele activiteit worden overgedragen. De infectie wordt veroorzaakt door een virusachtige microbe die zich pas kan voortplanten als hij zijn weg naar uw lichaamscellen heeft gevonden. Omdat het zo klein is, is het vaak niet detecteerbaar met een lichtmicroscoop en daarom moeten specifieke tests worden uitgevoerd om Chlamydia-eiwitten en ander genetisch materiaal te zoeken.

Volgens de NHS vertoont ongeveer 50% van de mannen en 70% van de vrouwen die drager zijn van de infectie helemaal geen symptomen en wordt het dus zonder behandeling doorgegeven. Drager zijn zonder symptomen betekent echter niet dat uw lichaam met de infectie te maken heeft; het betekent gewoon dat je niet weet dat je het hebt. Indien onbehandeld, kan Chlamydia aanleiding geven tot veel ernstiger aandoeningen.

Voorgesteld lezen: Een eenvoudige handleiding voor het gebruik van hiv-zelftestkits voor thuisgebruik

Er zijn veel redenen om een ​​Chlamydia-test te laten doen; hier zijn er maar 5:

1) Bij vrouwen, als symptomen optreden, kunnen ze vaak 'niet-specifiek' lijken. Blaasontsteking, lichte pijn in de onderbuik en een verandering in vaginale afscheiding kunnen vaak tekenen zijn van de infectie. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot bekkenpijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en bloedingen tussen menstruaties. Chlamydia kan zich ook verspreiden naar de baarmoeder en bekkenontsteking veroorzaken. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en miskraam.

2) Voor mannen kunnen symptomen zich manifesteren als penisafscheiding en de mogelijkheid van gezwollen testikels. Indien onbehandeld, bestaat het risico op aandoeningen die de vruchtbaarheid kunnen schaden, zoals epididymitis. Er is ook het risico, hoewel zeldzaam, op het syndroom van Reiter, dat de gewrichten en ogen aantast met pijnlijke ontsteking.

3) Indien onbehandeld, loopt u het risico de infectie door te geven aan toekomstige seksuele partners en uzelf te lijden.

4) De test zelf is eenvoudig en pijnloos. Meestal zal het bestaan ​​uit een urinemonster of een vaginaal uitstrijkje. Deze monsters ondergaan vervolgens specifieke tests om uw resultaten te leveren. Met maar liefst 1 op de 10 15- tot 25-jarigen die de infectie dragen, heeft de NHS zich ertoe verbonden zoveel mogelijk mensen uit deze leeftijdsgroep te testen, wat betekent dat de Chlamydia-tests gratis zijn.

5) Behandeling van Chlamydia is ook eenvoudig en pijnloos. Als chlamydia wordt vastgesteld, wordt de behandeling uitgevoerd in de vorm van een antibioticakuur, zoals oxytetracycline of azithromycine. Tijdens de behandeling wordt u normaal gesproken gevraagd zich te onthouden van geslachtsgemeenschap, totdat de antibiotica de infectie hebben geneutraliseerd en u 'helemaal vrij' krijgt. Dit is om te voorkomen dat u de infectie verspreidt en uiteindelijk uzelf opnieuw besmet.

Klik hier om uw Chlamydia-testkit voor thuis te bestellen

Chlamydia wordt voornamelijk opgevangen en overgedragen door onbeschermde seks, al moet worden opgemerkt dat geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie biedt tegen enige vorm van seksueel overdraagbare aandoeningen. Omdat het vaak geen symptomen kan hebben, wordt het vaak over het hoofd gezien totdat zich meer gecompliceerde problemen voordoen. Een Chlamydia-test is een gratis, eenvoudige en pijnloze manier om vast te stellen of u drager bent van de infectie. Als u onbeschermde seks heeft gehad of zich zorgen maakt over ongebruikelijke symptomen, vraag dan een gratis Chlamydia-test aan. Het is beter op de hoogte te zijn dan besmet te zijn.

Comments