HOE WERKEN HIV-TESTS EN WAT KOMT ERIN?

 Het is heel gewoon om je een beetje zorgen te maken over het gaan voor een hiv test, maar de beslissing nemen om te testen is het beste wat je voor je gezondheid kunt doen. Het proces is snel, pijnloos, vertrouwelijk en bijna altijd gratis.

Waar kan ik een hiv-test krijgen?

Afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt, zijn er een aantal plaatsen waar u zich op hiv kunt laten testen. De beste eerste stap is om online te zoeken naar "hiv-testen", plus uw locatie. Dit geeft u over het algemeen een goed idee van waar u heen moet, of geeft u in ieder geval een startpunt.

Als je beperkte internettoegang hebt, is het altijd de moeite waard om lokale liefdadigheidsinstellingen voor seksuele gezondheid of gezondheidswerkers te vragen wat er in jouw regio beschikbaar is. Ze zouden je moeten kunnen doorverwijzen naar een plek waar je gratis kunt testen. De onderstaande afbeelding bevat enkele voorbeelden van de soorten plaatsen waar hiv test kit kunnen worden aangeboden.


De zorgverlener – er om u te helpen!

Voordat u gaat testen, zal uw zorgverlener met u praten over uw seksuele gezondheid en waarom u heeft besloten om te testen. Dit is om hen te helpen uw situatie te begrijpen, zodat ze u de beste diensten en advies kunnen bieden.

Onthoud dat de zorgverlener er niet is om u te beoordelen. Er zal niets zijn dat je kunt zeggen dat ze nog niet eerder hebben gehoord - dus wees eerlijk tegen ze en stel zoveel vragen als je wilt. Daar zijn ze voor.

U mag zich nooit onder druk gezet voelen om te testen. De resultaten zijn volledig vertrouwelijk, maar u moet er alleen mee doorgaan als u dat wilt.

Wat gebeurt er als je een test gaat doen?
Normaal gesproken houdt het testen in dat u een klein bloedmonster van uw vinger of uw arm neemt, of een uitstrijkje. Dit is waar u de testpen langs uw tandvlees wrijft om cellen uit uw mond te verzamelen.

Hoe lang het duurt voordat de hiv-testresultaten terugkomen, hangt af van het type test dat u doet. Als u een sneltest doet, krijgt u binnen 20 minuten uw resultaten. Andere soorten tests worden naar een laboratorium gestuurd en het kan enkele dagen tot een paar weken duren voordat u een definitief resultaat ontvangt.

Tests zijn tegenwoordig zeer betrouwbaar, maar als uw resultaat positief is, zou u een tweede bevestigende test moeten hebben om uw resultaat dubbel te controleren. Als ook deze positief is, krijgt u een hiv-diagnose, waarna u met de behandeling kunt starten.

Onthoud dat hiv-behandeling tegenwoordig zeer effectief is en dat mensen met hiv een lang en gezond leven kunnen leiden, net als iedereen.

Hoe werken hiv-testen?
Er zijn verschillende hiv-tests en uw zorgverlener moet uitleggen welke test u gebruikt en hoe u de uitslag krijgt.

HIV-antilichaamtests (ook wel derde generatie tests genoemd)
Wanneer u met hiv besmet raakt, gaat uw lichaam specifieke antilichamen aanmaken (eiwitten die zich aan het virus hechten om het te vernietigen). Een hiv-antistoffentest zoekt naar deze antistoffen in uw bloed, orale vloeistof of urine. Als deze antistoffen worden gevonden, betekent dit dat uw lichaam reageert op een hiv-infectie en dat u hiv heeft.

Deze test is pas drie maanden na blootstelling nauwkeurig, omdat je lichaam er zo lang over doet om voldoende antistoffen aan te maken om in een test te verschijnen. Het duurt meestal een paar dagen tot een paar weken om de resultaten van dit type test terug te krijgen.

Gecombineerde antigeen/antilichaamtests (ook wel vierde generatie HIV-tests genoemd)
Tests van de vierde generatie zoeken naar HIV-antilichamen en naar iets dat p24-antigenen wordt genoemd. De p24-antigenen maken deel uit van HIV zelf. U zult er de eerste weken na infectie veel van in uw bloed hebben.

Tests van de vierde generatie kunnen hiv betrouwbaar detecteren vanaf een maand nadat u bent geïnfecteerd. Het duurt meestal een paar dagen tot een paar weken om de resultaten voor dit type test terug te krijgen.

Snelle hiv-tests
Sneltesten geven de uitslag in slechts 20 minuten, waardoor de uitslag nu bij veel zorgcentra ter plaatse kan worden gegeven. De meeste testen op hiv-antilichamen door een prikje bloed uit uw vinger te nemen. Deze tests zijn pas drie maanden na blootstelling nauwkeurig. Als u een positief resultaat krijgt, controleert de zorgverlener dit met een tweede test.

Zelftest

HIV zelftest bieden het gemak van een test in het comfort van uw eigen huis. Helaas is zelftesten niet overal goedgekeurd, dus kijk online of het beschikbaar is waar je bent.

Als u een zelftestkit bestelt, controleer dan of de kit is goedgekeurd met een 'CE' (Europa) of FDA (VS)-markering erop. Deze vertellen u dat de tests gereguleerd zijn en naar behoren zullen werken. Volg de instructies die bij uw kit zijn geleverd en u zou binnen 15 - 20 minuten een resultaat moeten krijgen.

Een positief resultaat op een zelftestkit is niet voldoende om zeker te weten of u hiv heeft, dus als u een positief resultaat krijgt, moet dit worden bevestigd door een gezondheidswerker. Ook zorgen zij voor de nodige nazorg met behandeling en begeleiding met begeleiding.

HIV test online bestellen kunnen voor sommige mensen handiger zijn en ze geven u privacy terwijl u uw resultaten krijgt. Maar sommige mensen zien liever een professional; op die manier kunnen ze direct ondersteuning en advies krijgen over de volgende stappen.


Comments