Chlamydia: De Stille Infectie

Chlamydia-test


Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening en komt vooral veel voor bij tieners. In de VS worden jaarlijks naar schatting 3 miljoen mensen met Chlamydia besmet. Chlamydia komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Symptomen

Het grootste probleem met Chlamydia is dat er meestal geen symptomen zijn. De meeste vrouwen weten niet dat ze de infectie hebben. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze mild zijn en binnen een paar dagen verdwijnen. Merkbare symptomen treden mogelijk niet op, tenzij de infectie ernstig is. 

De symptomen die u zou kunnen hebben zijn:

  • Vaginale afscheiding
  • Spotting of onregelmatige menstruatie
  • Pijn in de onderbuik
  • Branden met plassen

Overdragen

Chlamydia kan worden overgedragen op partners tijdens orale, anale of genitale seks. Het organisme kan met de hand naar uw ogen worden gedragen. Het kan ook tijdens de geboorte aan een pasgeborene worden doorgegeven als de moeder is geïnfecteerd.

Voorgesteld lezen: Chlamydia Begrijpen: Symptomen En Complicaties Van Chlamydia

Complicaties

Complicaties komen vrij vaak voor omdat mensen niet weten dat ze Chlamydia hebben, dus het wordt in de vroege stadia onbehandeld. De complicaties van Chlamydia bij vrouwen zijn onder meer:

  • Pelvic Inflammatory Disease (PID). Chlamydia infecteert meestal de vagina en de baarmoederhals, maar de infectie kan opstijgen en de baarmoeder en eileiders betreffen. PID treft ongeveer een miljoen Amerikaanse vrouwen per jaar en ongeveer 10% van hen - 100.000 - wordt als gevolg daarvan onvruchtbaar. Vrouwen die PID hebben gehad, lopen een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of op het ontwikkelen van chronische bekkenpijn.
  • Een verhoogd risico op hiv.
  • Blindheid. Trachoom is een ernstige ooginfectie die wordt veroorzaakt doordat chlamydia in het oog komt. In ontwikkelingslanden is trachoom de meest voorkomende oorzaak van blindheid.
  • Lymfogranuloma venerum. Dit is een ernstige Chlamydia-infectie die open zweren in het genitale gebied en gezwollen lymfeklieren veroorzaakt. Tot voor kort werd het zelden gezien in ontwikkelde landen. Aangezien chlamydia epidemisch wordt, neemt de incidentie echter toe.
  • Reiter-syndroom. Zelden ontwikkelen mensen die Chlamydia hebben gehad het syndroom van Reiter, een vorm van artritis.
  • Zuigelingen die vaginaal worden bevallen van moeders met actieve Chlamydia-infecties lopen het risico een ooginfectie en/of longontsteking te krijgen.

Testen En Screening

Chlamydia wordt gediagnosticeerd met een bekkenonderzoek en vaginaal uitstrijkje om te controleren op het organisme. Als u symptomen van een Chlamydia-infectie heeft, zal uw arts hierop testen. De CDC beveelt een jaarlijkse Chlamydia-screeningtest aan (met een bekkenonderzoek en vaginaal uitstrijkje) voor alle seksueel actieve vrouwen jonger dan 25 jaar en voor vrouwen ouder dan 25 jaar die nieuwe of meerdere seksuele partners hebben. De meeste artsen screenen ook tijdens de zwangerschap op Chlamydia.

Behandeling

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Als u Chlamydia heeft, is het belangrijk om alle antibiotica te nemen en eventuele vervolgonderzoeken uit te voeren die uw arts aanbeveelt. Het is ook belangrijk dat al uw seksuele partners worden behandeld. Als er maar één partner wordt behandeld, kun je elkaar opnieuw besmetten.

Preventie

Chlamydia wordt seksueel overgedragen, dus het is duidelijk dat onthouding of seks alleen binnen een wederzijds monogame relatie met een niet-geïnfecteerde partner infectie zal voorkomen.

Als je nieuwe of meerdere seksuele partners hebt, bieden condooms enige bescherming tegen Chlamydia. U kunt Chlamydia echter overdragen zonder vaginale penetratie, dus het condoom of een andere barrière moet worden gebruikt bij elk genitaal-genitaal, genitaal-anaal of genitaal-oraal contact.

Er wordt onderzoek gedaan om een ​​vaccin tegen chlamydia te ontwikkelen en om een ​​microbicide crème of gel te ontwikkelen die vóór de seks kan worden aangebracht om infectie te voorkomen.

Chlamydia vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid omdat het zo wijdverspreid wordt en ernstige complicaties kan veroorzaken. De meeste mensen weten niet eens of ze besmet zijn en de ziekte neemt epidemische vormen aan, vooral onder tieners. Veilig vrijen is de sleutel tot preventie. Vroege detectie en behandeling door routinematige screening van mensen die risico lopen, kunnen complicaties voorkomen.

" Klik hier om de chlamydia testkit in Nederland te bestellen "

Comments