Hoe Snel Is Het Te Vroeg Om Te Testen Op Zwangerschap?

zwangerschapstest


Als je denkt dat je onverwacht zwanger zou kunnen zijn, kan het een kwelling zijn om te wachten om het zeker te weten. U kunt pijnlijke borsten, lichte krampen en andere tekenen van vroege zwangerschap hebben die ook premenstruele symptomen kunnen zijn, en het zorgt ervoor dat u heen en weer wankelt, denkt dat u zwanger bent en vervolgens denkt dat u dat niet bent. Dat kan ervoor zorgen dat je je meer in de war voelt en je afvraagt ​​hoe snel je de antwoorden kunt krijgen die je nodig hebt. U heeft advertenties gezien voor zwangerschapstests die beweren een zwangerschap vijf dagen voor uw verwachte menstruatie te detecteren. Dus, moet je zo vroeg testen? En hoe snel is te vroeg om te testen op zwangerschap? Die vragen zullen we hier beantwoorden.

Wanneer is het te vroeg om te testen op zwangerschap?

Als u een zwangerschapstest doet voordat u uw menstruatie heeft gemist, vergroot u de kans op een vals-negatief resultaat. Dit betekent dat de test negatief zal zijn als je daadwerkelijk zwanger bent, dus experts raden aan te wachten tot je je menstruatie al hebt gemist om fout-negatieve testresultaten te voorkomen.

Waarom wachten?

Hoe moeilijk het ook is, het is het beste om te wachten, zodat als je zwanger bent, je lichaam genoeg tijd heeft om humaan choriongonadotrofine (hCG) te produceren, het hormoon dat een zwangerschapstest in je urine zal detecteren. Uw gemoedsrust omdat u weet dat uw resultaat nauwkeurig is, is het waard!

Hoe werken zwangerschapstests?

Na de seks wordt een eicel bevrucht met sperma (bevruchting). De bevruchte eicel reist naar de baarmoeder en hecht zich aan het baarmoederslijmvlies (implantatie). Implantatie vindt plaats ongeveer 7-14 dagen nadat je seks hebt gehad, en het triggert je lichaam om het zwangerschapshormoon hCG te gaan produceren. Uw hCG-niveaus verdubbelen elke 48-72 uur na implantatie, en het is belangrijk om die niveaus de tijd te geven om te stijgen.

Hoe zit het met vroege zwangerschapstests?

Fabrikanten van vroege zwangerschapstests verkopen uw wens om zo vroeg mogelijk antwoorden te krijgen. Het is niet moeilijk om de advertenties op de doos te zien en de beweringen van 99% nauwkeurigheid te lezen, samen met de mogelijkheid om zes dagen voor uw gemiste menstruatie zwangerschap te detecteren.

Maar laten we eens goed kijken, zodat je niet te vroeg test op zwangerschap. Het eerste dat u moet overwegen, is dat het percentage op de voorkant van de verpakking alleen nauwkeurig is als u de test doet op de dag van uw verwachte menstruatie - en in een laboratoriumomgeving door professionals. Hetzelfde geldt voor de instructies die in de zwangerschapstestkit zijn afgedrukt; de claims van nauwkeurigheid zijn verhoogd omdat ze geen real-life testen in real-life situaties weerspiegelen. De resultaten van een onderzoek van de Universiteit van New Mexico onthullen de kansen die u kunt verwachten om het juiste antwoord te krijgen van een vroege zwangerschapstest thuis:

  • Een dag na uw verwachte menstruatie: 100% van de zwangerschappen gedetecteerd
  • Op de dag van je verwachte menstruatie: 96% van de zwangerschappen vastgesteld
  • Op de dag voor uw verwachte menstruatie: 93% van de zwangerschappen gedetecteerd
  • Twee dagen voor uw verwachte menstruatie: 81% van de zwangerschappen ontdekt
  • Drie dagen voor uw verwachte menstruatie: 68% van de zwangerschappen gedetecteerd
  • Vier dagen voor uw verwachte menstruatie: 42% van de zwangerschappen ontdekt
  • Vijf dagen voor uw verwachte menstruatie: 33% van de zwangerschappen ontdekt
  • Zes dagen voor uw verwachte menstruatie: 25% van de zwangerschappen ontdekt

Wanneer is de beste tijd in uw cyclus om te testen?

Hoewel uw lichaam 7 tot 10 dagen na de bevruchting hCG begint te produceren, geeft wachten de meest nauwkeurige resultaten. Om uw lichaam voldoende tijd te geven om hCG door middel van een zwangerschapstest op te bouwen tot een aantoonbaar niveau in uw urine, kunt u het beste ongeveer 14 dagen na de bevruchting een zwangerschapstest doen. Voor een vrouw die een cyclus van 28 dagen heeft en 14 dagen na haar laatste menstruatie ovuleert, zou dit betekenen dat u moet testen op de dag dat u uw volgende menstruatie verwacht als u vermoedt dat u zwanger bent. Voor de meest nauwkeurige resultaten doe je een paar dagen na je gemiste menstruatie een zwangerschapstest.

Als uw test negatief is en uw menstruatie niet begint, bent u misschien nog steeds zwanger, maar uw hCG-waarden zijn gewoon niet hoog genoeg om u op de test te registreren. De meeste instructies voor testkits raden aan om een ​​week te wachten om nog een test te doen; veel vrouwen testen echter een paar dagen later. Neem contact op met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg als u nog steeds een negatieve zwangerschapstest heeft of als u nog vragen heeft.

Wanneer is de beste tijd van de dag om een ​​zwangerschapstest te doen?

Het beste moment van de dag om een ​​zwangerschapstest te doen is 's morgens vroeg, omdat uw urine dan de hoogste concentratie hCG bevat. Dit is vooral belangrijk naarmate u eerder uw zwangerschapstest doet. U kunt later op de dag testen, maar u heeft een grotere kans op een fout-negatief testresultaat omdat uw urine wordt verdund. Tips voor het testen zijn onder meer:

  • Gebruik de eerste ochtendurine (of nadat u minstens vier uur niet hebt geplast).
  • Drink niet veel vloeistof die uw hCG-waarden zou kunnen verdunnen vóór uw test.
  • Controleer of de zwangerschapstest niet is verlopen, want dit kan onnauwkeurige resultaten opleveren. Het controleren van de houdbaarheidsdatum is vooral belangrijk als u zwangerschapstesten thuis bewaart "voor het geval dat".
  • Het is begrijpelijk dat als je de zwangerschapstest eenmaal in handen hebt, je snel tot de antwoorden wilt komen. Bovendien lijkt het een goed idee omdat ze zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken te zijn. Neem de tijd om alle instructies te lezen en volg ze nauwkeurig op. Zelfs als u al eerder zwangerschapstests heeft gedaan, kunnen kleine verschillen tussen beide het verschil uitmaken tussen een resultaat waarop u kunt rekenen en een verkeerde.
  • We weten allemaal hoe gemakkelijk het is om de tijd uit het oog te verliezen, dus probeer niet in te schatten wanneer u uw resultaten moet lezen. Stel een timer in zodat u uw testresultaten precies op het in de instructies aangegeven tijdstip kunt aflezen. Lees het testvenster niet na die ingestelde tijd omdat er een vage "verdampingslijn" kan verschijnen, waardoor uw test positief lijkt terwijl deze echt negatief is.

Hopelijk is deze informatie nuttig om de waarde te begrijpen van het niet te vroeg testen voor zwangerschap, zodat u gemoedsrust kunt hebben, wetende dat uw resultaten nauwkeurig zijn.

Comments